Langų rasojimas: gerai ar blogai?


Langų rasojimas yra dažnai girdima problema. Ypatingai dažnai pasireiškia nesandarius senuosius langus pasikeitus naujais plastikiniais ar mediniais langais. Tačiau ši problema pasitaiko ir naujos statybos bei renovuotuose namuose. Langų rasojimas gali būti dviejų rūšių – iš vidaus ir iš lauko pusės.

Kodėl rasoja langai iš lauko pusės?

Retokai, bet pasitaiko, kad langai rasoja iš lauko pusės. Ant naujų langų išorėje atsiradęs rasojimas iš karto sukelia žmonėms daug klausimų, tačiau, iš tiesų, tai tik parodo, jog langai yra itin aukštos kokybės. Tiksliau tokį efektą sąlygoja geros kokybės stiklo paketai.

Rasojimas ant langų iš lauko pusės gali įvykti tik esant tam tikroms oro sąlygoms – kai lauke jau yra ganėtinai vėsu, tačiau drėgmės lauke dar daug, susidaro kondensatas, kuris nutupia ant šalčiausių paviršių. Kadangi tokie stiklo paketai turi geras šilumos izoliacijos charakteristikas,  jie nepraleidžia šilumos į lauką ir jų išorinis stiklas neįšyla ir naktį išlieka aplinkos temperatūros. Tuomet ryte, orui atšilus, drėgmė kondensuojasi ant šalto stiklo. Paprastuose stiklo paketuose, kurių šiluminės savybės yra ne tokios geros, šiluma išeidama iš kambario sušildo išorinį stiklą ir todėl jis nerasoja.

Jei langų rasojimas iš lauko pusės Jus priverčia nerimauti – nusiraminkite, įsigijote ne brokuotą, o atvirkščiai labai šiltą ir kokybišką produktą, kuris puikiai sulaiko šilumą patalpų viduje ir taupo šildymui išleidžiamus pinigus.

Kodėl rasoja langai iš vidaus?

Rasos lašai susiformuoja, kai susidaro sąlygos kondensuotis drėgmei esančiai ore garų pavidalu. Esant ypač gerai stiklo paketo šiluminei izoliacijai, didelei oro drėgmei ir oro temperatūrai aukštesnei už stiklo paviršiaus temperatūrą, drėgmė gali laikinai kondensuotis ant stiklo paviršiaus. Pagal fizikos dėsnius esant tam tikrai oro temperatūrai ir santykinei drėgmei susidaro rasos taškas. Rasos taškas – tai temperatūros riba, kuriai esant ant paviršiaus pradeda kondensuotis drėgmė. Riba tarp garinės vandens būsenos ir kondensacijos yra taip vadinamas rasos taškas. Kadangi sandarūs langai kambaryje oro temperatūrą pakelia bent keliais laipsniais, atitinkamai padidėja ir vandens garų talpumas ore. Palikus tą pačią vėdinimo sistemą kokia ir buvo esant nesandariems langams,  šiltesniame ore bus daugiau vandens garų ir jie kondensuosis patalpos vietose, kur temperatūra žemesnė nei rasos taškas. Kuo paviršius šaltesnis – tuo sparčiau pradeda kondensuosis drėgmė. Šis reiškinys pastebimas visų pirma žiemos, rudens ar pavasario rytais, esant labai geram stiklo paketo U [W/m2K] koeficientui t.y. stiklo paketai su selektyviniu stiklu ir argono dujomis ar netgi dviejų kamerų paketai su dviem selektyviniais stiklais.

Jeigu pakete yra panaudotas aliuminio rėmelis, tai prie lango rėmo esanti siaura stiklo paketo juosta būna aprasojusi, nes aliuminis yra geras šilumos/šalčio laidininkas, ir per jį šaltis iš lauko patenka ant vidinio stiklo ir sušaldo jo kraštą. Stiklo vidurio ir krašto temperatūrų skirtumas gali tesudaryti 0,5-1˚C laipsnį, bet to užtenka kad drėgmė kondensuotųsi. Šiuo atveju būtina gerai ir dažnai vėdinti patalpas. Ypač tas, kur dėl natūralių priežasčių kaupiasi daugiausia vandens garų (virtuvė, vonios kambarys, miegamieji kambariai ir kt.) ir kur seni, nesandarūs langai buvo pakeisti naujais, sandaresniais.
Į rasojimo ant langų priežastis reikia žiūrėti kompleksiškai: įsitikinti langų kokybe ir neleisti susidaryti rasos taškui t.y. palaikyti atitinkamą oro temperatūrą ir drėgmę. Daugeliu atvejų siūloma mažinti bendrą buto oro drėgmę vėdinant patalpą.
Apskritai, galima teigti, jog šis reiškinys liudija aukštą stiklo paketų kokybę.